Blogg

ZO og solens skyggesider

Diverse

Hudtilstander

Tips & råd

ZO og solens skyggesider har vi valgt å kalle dette innlegget om sol. Solen er bra for helsen vår i små mengder. Solvett handler ikke om å unngå solen helt, men å begrense mengden UV-stråling du utsetter deg for og spesielt unngå å bli solbrent. Store mengder UV-stråler kan føre til:

 • hudkreft
 • solforbrenning
 • raskere aldring av huden og tørr hud
 • nedsatt immunforsvar
 • snøblindhet
 • øyesykdommen grå stær

UV-stråler kan skade cellenes DNA, og det kan oppstå allerede timer før huden viser deg det. Rødhet og smerter ved solbrenthet er hudens forsøk på å reparere og fjerne muterte/skadede celler. Hudens repareringsmekanisme er dessverre ikke perfekt, og kan dermed overse enkelte av disse. Over tid kan disse cellene øke i antall, hvor flere muterte celler igjen kan føre til hudkreft.

Tankevekker

 • Føflekkreft er den mest vanlige krefttypen hos yngre mennesker
 • 3 ganger økt risiko for alvorlig hudkreft ved moderat til kraftig solforbrenning hvert år

Langvarige forandringer i hudens kollagen kan føre til fotoaldring (for tidlig aldring av huden pga soleksponering) og aktinisk purpura (blødning fra skjøre blodkar under hudoverflaten) .

Fotoaldring er resultat av solens virkning på huden. Dette er den faktoren som har størst betydning for utvikling av rynker i ansiktet. Det er særlig UVA-strålene, som går ned i dermis og skader bindevevet, som forårsaker slike rynker. Den solskadede huden karakteriseres av en lærhud med redusert antall fibroblaster, svinn av kollagenfibrer og økt mengde av elastiske fibrer med unormalt utseende.

Aktinisk purpura gir typisk blåmerker på underarmer og hender. Årsaken er tynn, skjør hud på grunn av soling og økende alder. Utløsende faktor er mindre skader på huden man ofte ikke legger merke til. Enkeltstående blåmerker varer 1-3 uker og kan etterlate misfaring i huden. Blodfortynnen- de medisiner, prednisolon og kortisonkremer øker forekomsten.

Over tid kan huden miste fuktighet og essensielle lipider slik at huden kan bli tørr, flassete og få tidlige rynker selv i ung alder.

Hvordan beskytter du huden best?

Risikoen for solskader i huden er stor om man påfører solkremen for sjelden eller i utilstrekkelig mengde. Solfiltre nøytraliseres på huden etter ca 2 timer, og det er derfor viktig å beskytte seg jevnlig utover dagen. Påfør rikelig. Solstråler blokkeres ikke ved bruk av solkrem, så både skygge og klær er viktig for å beskytte seg i solen. UV-strålene er sterkere i høyfjellet og jo nærmere ekvator du er. Sola er altså mer intens i Oslo enn i København og mer intens i Spania enn i Norge.

ZO sine solkremer har ZO® Triple-Spectrum Protection som beskytter mot UVA, UVB, HEV, IR A

 1. ZO har solkremer som har fysiske og kjemiske filtre som gir bredspektret beskyttelse mot skadelige, hudaldrende UVA-stråler og brennende UVB-stråler.
 2. ZO sine solkremer inneholder fraksjonert melanin som beskytter mot  HEV lys. Vi eksponeres for dette lyset daglig via sol, fluorisende lys, led-lys, smarttelefoner, datamaskiner, nettbrett og mer.
 3. Alle ZO’s solkremer inneholder derfor ZOX12™. Dette er et eksklusivt antioksidant-kompleks som vil bekjempe frie radikaler som oppstår både under og etter soling i 12 timer. Det hjelper også til med å beskytte huden mot de skadelige infrarøde strålene.

ZO® anbefaler også daglig bruk av Daily Power Defense som både forebygger og bekjemper DNA-skader gjennom dagen, samt hjelper huden med å oppdage og reparere skadede celler raskere.

C-Bright er også et kraftig antioksidant-serum som er med på å forebygge aldring og solskader ved å bekjempe frie radikaler, stimulere kollagenproduksjonen og motvirke nydannelse

Denne siden bruker Google Analytics for å samle informasjonskapsler. Informasjonskapsler blir brukt for å garantere full funksjonalitet. Denne informasjonen inneholder ikke brukerspesifikke detaljer, og summen av informasjonen brukes til nettstatistikk. For å lese mer, klikk her.